Achillespees klachten

De achillespees is de pees die de twee kuitspieren verbind met het hielbeen.  Het middelste deel en de aanhechting van de achillespees zijn kwetsbaar. De achillespees is slecht doorbloed en geneest hierdoor slecht. Wanneer er teveel druk op de achillespees komt te staan kunnen er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Ook het beschermende vlies om de achillespees kan gaan ontsteken.

De achillespees is kwetsbaar voor blessures. Zo kan wandelen op de zachte bodem, overbelasting of verstappen een blessure veroorzaken.  Achillespees klachten komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en neemt de frequentie van de klachten toe bij de leeftijd van boven de dertig jaar.  Overbelasting kan komen door een verkeerde verhouding tussen de belasting en de belastbaarheid, bij een afwijkende voet of beenstand en bij bepaalde sporten ( voetbal, atletiek, tennis) is het risico op blessures groter.

Ontstoken achillespees

Een tendinose of tendinitis van de achillespees is herkenbaar aan een verdikking van de achillespees. Meestal ontstaat deze verdikking vanaf 1.5 cm tot 7 cm van het hielbeen.  Meestal begint te pijn tijdens het belasten. In een later stadium zal de pees ook in rust pijnlijk zijn.

Peesschede ontsteking
De achillespees heeft een vlies wat lijkt op een peesschede. Dit vlies kan gemakkelijk ontsteken na een overbelasting, dit heet een peritendinitis. Bij het bewegen van de voet wordt vaak een knisperend gevoel gevoeld.

Aanhechtingsontsteking

Een insertie tendinopathie van de achillespees is kenmerkend door de plaats in het midden van de hiel bij de aanhechting van de achillespees op het hielbeen.  De plek is drukpijnlijk en soms rood en dik. Vaak gaan een insertie tendinopathie samen met een bursa.