Hernia

Hernia nucleus pulposus is een uitpuilende tussenwervelschijf. Deze uitstulping geeft compressie op de zenuw welke hierdoor bekneld raakt.

Door een verkeerde lichaamshouding of beweging ( bijvoorbeeld een werkhouding) kunnen er scheurtjes in de buitenkant van de schijf komen. Hierdoor kan het zachte gedeelte naar buiten stulpen.  Soms kan een hernia ook plotseling ontstaa.

Oorzaken van een hernia zijn

  • Een verkeerde lichaamshouding / werkhouding ( tillen/ draaien)
  • Ouderdom ( de buitenste wand verliest zijn veerkracht)
  • Beenlengte verschil
  • Trauma

Klachten

Een hernia in de onderrug veroorzaakt onderrugpijn waarbij soms ook uitstraling is naar een en in sommige gevallen ook naar de beide benen. Soms ervaren mensen tintelingen of pijn in een been of voet. Bij ernstigere gevallen kan er ook krachtsverlies in de benen/ voeten optreden en in enkele gevallen kan het ook leiden tot darm en blaas klachten.  In veel gevallen verergerd de pijn bij het zitten en staan en verminderd het bij het liggen.

Behandeling

In 70 tot 80% van de gevallen geneest een hernia vanzelf. De podoloog kan onderzoeken of de hernia door een verkeerde houding / voetstand wordt veroorzaakt. In dit geval kan de podoloog deze corrigeren met een zooltherapie eventueel aangevuld met fysiotherapie.