Tarsaaltunnel syndroom

De tarsaletunnel ligt in de binnenenkel. Wanneer iemand last heeft van een tarsaaltunnel syndroom is er een beknelling van de zenuw ( de nervus Tibialis). De nervus tibialis is een zenuw die vanaf de rug in een kronkelend verloop via de achterkant van het been naar de enkel toeloopt. Hier inerveert de zenuw de onderkant van de voet. De nervus tibialis ligt in de tarsale tunnen samen met de volgende pezen:  m. tibialis posterior, m. flexor digitorum longus en de m. flexor hallucis longus. Hiernaast ligt er ook nog een slagader en vaten. Het retinaculum zorgt dat dit alles stevig bij elkaar gehouden wordt.

Oorzaak

De oorzaak van een beknelde zenuw is meestal een verdikking van een van de pezen die zich in de tunnel begeven. Door de verdikking is er minder ruimte waardoor er druk wordt gegeven op de n. tibialis.  Ook kan de tarsale tunnel nauwer worden door een enkeltrauma of door een standsafwijking.

Klachten:

Een beknelling van de n. tibialis kan tintelingen, pijn en een dof gevoel veroorzaken. Pijn is meestal het ergste in de avond en nacht of na belasting.

Behandeling

De podoloog zal in het onderzoek proberen te achterhalen wat de oorzaak is van de beknellen. De podoloog zal hierbij gebruik maken van een echografisch onderzoek. Indien deze ligt bij de stand van de voet of enkel kan de podoloog de stand via een zooltherapie corrigeren.  Indien de oorzaak niet door de podoloog te corrigeren is zal de podoloog u doorsturen.