Verzwikte enkel
Het enkelgewricht verbind de voet met het onderbeen. Rondom de enkel zitten gewrichtskapsels, ligamenten(enkelbanden) en pezen. Wanneer de enkelverzwikt worden de spieren en pezen overrekt. Bij een verstuiking worden de enkelbanden overrekt ( meestal de buitenste banden).
Sommige mensen verzwikken regelmatig hun enkel. Dit kan komen doordat de enkel instabiel is door slappe enkelbanden. Wanneer de enkel al eerder verstuikt is kan het zijn dat de banden uitgerekt zijn waardoor de enkel instabiel wordt.
Bij een verstuikte enkel is er aan het begin vaak zo veel pijn dat je er niet mee kunt lopen. Als de enkelbanden overrekt worden kunnen er soms ook scheurtjes ontstaan. In ernsigere gevallen kan de hele band afscheuren waardoor de enkel dik en blauw wordt. Soms kan er ook een stukje bot mee losgetrokken worden (avulsie fractuur).
Over het algemeen geneest een verzwikte/ verstuikte enkel vanzelf. Een enkele keer is een operatie nodig om de enkelbanden weer in te korten. Belangrijk is dat vlak na het zwikken / verstuiken de enkel gekoeld wordt en dat het been hoog gehouden moet worden. Probeer de eerste dagen de enkel zo min mogelijk te belasten ( wel bewegen om stijfheid te voorkomen). Hierna mag de enkel pijn afhankelijk belast worden. Soms is het prettig om hiernaast de enkel te laten tapen door de podoloog of fysiotherapeut.
Indien de enkel instabiel blijft is het verstandig om bij de fysiotherapeut de enkelbanden te versterken en bij de podoloog een zooltherapie te starten om de enkel te stabiliseren. Als iemand zijn voet regelmatig verzwikt kan het ook verstandig zijn om de voetstand te laten controleren door de podoloog.