Voetaandoeningen

Huidaandoeningen

Eelt

Er is sprake van eelt als de bovenlaag van de huid verdikt is, vaak heeft eelt een geelachtige kleur. Eelt beschermt het lichaam tegen druk en wrijving van buitenaf. Eelt is dus eigenlijk heel nuttig. Helaas kan een teveel aan eelt ook lastig, branderig of soms zelfs pijnlijk zijn. Dit noemen we dan pathologisch eelt, of wel hyperkeratose. Vaak wordt de druk en wrijving veroorzaakt door de schoen. Soms kunnen ook extreme zweetvoeten een oorzaak zijn. Eelt komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook op de tenen of als eeltrand aan de hiel. Eelt kan bij ons professioneel verwijderd worden, daarbij geven wij ook advies over de thuis verzorging en over een eventuele vervolgbehandeling.

Likdoorn (Eksteroog)

Een likdoorn, is een verharde, naar binnen drukkende eeltkern met de punt van de kern in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige druk. De druk wordt meestal veroorzaakt door verkeerde schoenen of een verkeerde druk onder de voeten. De likdoorn kan druk geven op zenuwuiteinde en kan hierdoor soms erg pijnlijk zijn. De kleur van een likdoorn kan variëren van geelachtig tot donkergekleurd. Likdoorns komen voor onder de bal van de voet, op de knok bij de grote of kleine teen, op of tussen de tenen of soms zelfs in de nagelplooi of onder de nagel. Een likdoorn kan bij ons professioneel verwijderd worden, hiervoor zijn soms meerdere behandelingen nodig. Om het terugkeren te voorkomen wordt er ook gekeken naar de mogelijke oorzaak. Wij kunnen u bijvoorbeeld adviseren om andere schoenen te gaan dragen, maar ook kunnen wij u een hulpmiddel of eventueel een afspraak bij de podoloog adviseren.

Kloven

Als eelt erg droog is kan het gaan scheuren, dat noemen we kloven. Kloven komen vaak voor na het lopen op sandalen of slippers omdat dit veel wrijving aan de hiel geeft. Kloven komen dan ook meestal voor aan de hiel, dit kan erg pijnlijk zijn. Soms kunnen de kloven zelfs openspringen waardoor ze gaan bloeden en soms ook gaan ontsteken. Kloven kunnen bij ons professioneel verwijderd worden, daarbij geven wij ook advies over de thuis verzorging, zodat kloven voorkomen kunnen worden, en advies over een eventuele vervolgbehandeling.

Voetschimmel (zwemmerseczeem)

20% van de bevolking heeft regelmatig last van voetschimmel. Schimmels groeien in warme en vochtige omgevingen, zoals douches en kleedruimtes van sportfaciliteiten en zwembaden. Maak je hier gebruik van, dan heb je grotere kans een schimmelinfectie op te lopen. Ook beroepsbeoefenaren – zoals militairen, brandweerlieden en bouwvakkers – die dagelijks gesloten schoenen dragen, lopen een verhoogd risico op voetschimmel. Maar voetschimmel kan ook overgedragen worden als u op blote voeten rondloopt. Ook bijvoorbeeld in de badkamer thuis of als u handdoeken deelt met anderen. Er zijn diverse antischimmelgeneesmiddelen verkrijgbaar. Sommige geneesmiddelen remmen de groei van de schimmel. Er zijn ook geneesmiddelen die schimmeldodend werken, zoals Lamisil®. Lamisil® bevat de stof terbinafine, die de groei van de schimmel (aanwezig in de hoornlaag) remt alsook de schimmel doodt. Lamisil is bij ons verkrijgbaar.

Nagelaandoeningen

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel is een veelvoorkomend probleem. Een ingroeiende nagel kan zeer pijnlijk zijn omdat de nagel drukt in de huid van de nagelplooi. Mogelijke oorzaken kunnen verkeerd knippen van de nagels, te smalle of te spitse schoenen of de vorm van de nagel zijn. De pedicure kan de rand van de nagel glad slijpen zodat deze niet meer drukt. Daarna kan ze de nagel drukvrij leggen. Soms moet de behandeling een paar keer herhaald worden. Insommige gevallen zal geadviseerd worden om onze medisch pedicure een nagelbeugel te laten plaatsen.

Stootnagel

Wanneer een nagel tegen de teentop stoot noemen we dit een stootnagel. Meestal ontstaat een stootnagel na een trauma waardoor de nagel eraf is geweest. Wanneer de nagel van de teen af is neemt de druk op de teentop af, hierdoor zal de teentop omhoog komen. Wanneer de nieuwe nagel begint te groeien zal deze tegen de verhoogde teentop aankomen, hierdoor kan de nagel niet verder groeien. De medisch pedicure kan eventueel een nagelreparatie doen die de nieuwe nagel over de teentop begeleidt.

Schimmelnagel (Kalknagel)

Een schimmel nagel is te herkennen aan een verdikte en verkleurde nagel. De oorzaak is een infectie van de nagel met een schimmel. Wanneer er een vermoeden is van een schimmelnagel is het verstandig om hier een biopt van te nemen. Een schimmel is niet met het blote oog zichtbaar. Wanneer uit het biopt blijkt dat het om een schimmelnagel gaat zou eventueel de PACT behandeling kunnen starten. Deze behandeling is pijnloos en niet schadelijk voor de rest van het lichaam. Kijk onder het kopje PACT als u meer over deze behandeling wilt weten.

Verdikte/ verkleurde nagel

Soms kan een nagel verdikt of verkleurd zijn. Wanneer uit een biopt is gebleken dat het geen schimmel is zal het een andere oorzaak hebben. Een oorzaak kan een eerder trauma zijn waarbij ook het nagelbed en nagelwortel zwaar beschadigd was. Dan kan er nooit meer een normale dunne nagel uitgroeien. Ook kan het een aangeboren nagelafwijking zijn. Onze pedicure kan de verdikte nagel mooi plat slijpen en in model maken. Helaas zult u dit wel regelmatig moeten laten doen.

Persoonlijk advies

Vul uw gegevens in voor een persoonlijk advies!